Ut med forerunner 10 och in med TomTom spark cardio + music


Bakgrund

Idag blev min gamla trotjänare Garmin forerunner 10 pensionerad. Efter en del krångel när jag sprang OCR lopp som troligen orsakats av att jag kommit åt någon knapp till att den idag när jag skulle ut och springa inte startar alls, men så plötsligt startar den men kan ej hålla datum/tid eller hitta GPS så jag blev minst sagt irriterad på den. Jag har redan tidigare kollat runt efter vad som finns och har ganska bra idé om vilka som är i min prisklass. Helst vill jag ha en garmin eftersom jag har flera andra garmin enheter och vill spara all data på samma ställe men med de funktioner jag önskar finns det inga i mitt tänkta prisläge.Nu råkar det vara “black friday helg” så jag tar en titt på lite olika butiker och hittar en tomtom spark cardio + music på elgiganten för 999:- ordinarie pris på elgiganten är nu 1990:- så det är ett för bra pris för att fundera vidare plus att förutom att det inte är garmin så har den alla funktioner som jag behöver för min träning. TomTom spark cardio + music är vattentät till 40 meter, har 3-6 dagars standby (när den fungerar endast som klocka), pulsmätare direkt på handleden så man slipper störande band runt bröstet. Som en bonus har den plats för 3GB musik direkt i klockan men detta är nog ingen funktion jag kommer använda eftersom jag oftast har telefonen som jag då lyssnar på poddar eller spotify ifrån när jag springer eller cyklar och på OCR eller simning fungerar det inte med hörlurar.Klockan kommer om 4-8 dagar så denna artikel kommer bli längre när jag har testat den ordentligt i löpspåret och vad annat jag kan hitta på.

Jämförde du inte med andra tillverkare då?

Jo jag tittade på andra aktivitetsklockor som Garmin Forerunner 25 som netonnet hade för 599:- och polar M400 som kostar 1695:- på elgiganten.Jag tittade också på youtube och kollade hur folk där uppfattade dessa produkterna. Läste vad de tyckte på dcrainmaker.com och superkroppen.nu som håller på med liknande aktiviteter som mig.Garmin Forerunner 25  kändes inte ens som en förbättring från min gamla eftersom den hade inga nya funktioner jag behövde men verkade sakna att den var vattentät, egentligen var det enda pluset att det var en garmin och den hade fungerat tillsammans med garmin connect för att logga mina data. Garmin forerunner 225 var däremot väldigt intressant och hade alla de funktioner som jag ville ha men här var prisskillnaden på ca 1000kr för stor mellan tomtom och garmin.Polar är helt nytt för mig och jag har nog aldrig ägt några produkter tidigare som de tillverkat. Specifikationerna var väldigt lika TomTom spark cardio men denna hade inte integrerad pulsmätare i klockan utan använde ett medföljande pulsband. Väger man då in att denna är nästan 700kr dyrare så är det avgjort med fördel för TomTom.


  


Uppdatering 1 (2016-11-27):

Nu visade det sig att min Garmin Forerunner 10 fungerade igen efter jag gjort en återställning på den. Nu kan jag till och med ställa tiden rätt. Eftersom jag fortfarande inte fått min nya tomtom så blev jag glad som tusan, jag testade strava tillsammans med mobilen när jag var ute och sprang men det blev inget bra alls när dryga milen mättes som 2,7 km.


Uppdatering 1 (2017-08-01):

Nu har jag haft TomTom spark cardio + music och tycker detta är en bra och enkel produkt. Att bara ha en knapp som är placerad på ett genomtänkt ställe gör att det inte är så lätt att komma åt den av misstag och då råka stänga tidtagningen. Vad det gäller +music så har jag aldrig använt detta och det är inte heller troligt att jag kommer göra det. Tanken är bra men eftersom jag tycker om att streama musik så har jag ingen användning av detta och nästa problem är att jag gillar hörlurar med kabel när jag tränar eftersom jag inte vill lägga tid på teknik krångel när jag tränar.